CROPOS nadograđen na Galileo i Beidou

CROPOS nadograđen na Galileo i Beidou

Završena je nadogradnja CROPOS sustava. Na sve CROPOS referentne GNSS stanice instalirali smo najnovije Trimble Alloy infrastrukturne GNSS prijemnike sa Trimble Zephyr Geodetic 3 GNSS antenama. U kontrolnom centru CROPOS sustava, Trimble Pivot Platform software nadograđen je modulima koji omogućuju procesiranje treće GNSS frekvencije i signala sa GPS, GLONASS, Galileo i Beidou satelita.

Zamjena opreme i nadogradnja softvera izvršena je u skladu sa zahtjevima projekta. Tijekom izvođenja radova korisnici su neometano mogli koristiti sve CROPOS usluge.

Ovom prvom velikom nadogradnjom sustava, uz GPS i GLONASS, omogućeno je procesiranje treće GNSS frekvencije te signala novih GNSS sustava Galileo i Beidou.

 

Što ova nadogradnja CROPOS sustava znači za GNSS korisnike?

Nakon nadogradnje i testiranja sustava, na postojeći NTRIP Caster (IP adresa 195.29.198.194, IP Port 2101) dodane su nove Točke Montaže (Mount Point). Na njima se odašilju nove RTK korekcije u RTCM32 MSM formatu i nove DGNSS korekcije u RTCM24 formatu.

Nove usluge su dostupne svim korisnicima sustava čiji GNSS prijemnici podržavaju navedene RTCM korekcije i prijem signala sa Galileo i Beidou satelita.

Novi GNSS signali omogućuju znatno povećanje efikasnosti, posebno na zahtjevnim GNSS terenima (šume, uske ulice, usjeci, itd.).

 

Dostupnost novih usluga za korisnike CROPOS RTK korekcija

Za prijem novih GNSS korekcija dovoljno je u terenskom GNSS softveru promijeniti ime Točke Montaže (tablica).

cropos točke montaže

 

Ovdje možete preuzeti kratke upute za promjenu imena Točke Montaže u Trimble Access softveru:

cropos upute

Saznajte više detalja o novim GNSS signalima i kako ih koristiti, na predavanju koje će održati naš direktor, g. Nenad Smolčak, u Opatiji, 19. listopada od 10:30-11:00 sati na 12. Simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije.

 


  • Podijeli sadržaj: