Trimble GPS Week Number Rollover (WNRO)

Trimble GPS Week Number Rollover (WNRO)

6. travnja 2019. godine u ponoć (prema GPS vremenu) resetirat će se GPS vrijeme, zbog čega neki stariji GPS/GNSS prijemnici neće moći više raditi.

Trimble je izvršio testiranja na svojim proizvodima i na temelju testiranja utvrdio da Trimble GNSS prijemnici spadaju u tri osnovne kategorije:

  • Compliant – Prijemnik će i nakon 6. travnja 2019. raditi normalno.
  • Upgradable – Prijemnik je potrebno nadograditi na kompatibilan firmware koji može instalirati sam korisnik ili ovlašteni Trimble servis.
  • Noncompliant – Prijemnik se ne može nadograditi za nastavak rada.

Trimble GNSS prijemnici kojima je potrebna nadogradnja

Velika većina Trimble GNSS prijemnika u Hrvatskoj spada u kategoriju “Compliant”, ali za svaki slučaj provjerite na linkovima ispod da li je Vaš GNSS prijemnik potrebno nadograditi:

Trimble geodetski GNSS prijemnici

Za provjeru modela, serijskog broja i verzije softvera (firmware) idite u kontroleru na: Instrument/Podesenja prijemnika

Trimble Mapping i GIS GNSS prijemnici

Za provjeru verzije softvera (firmware), nakon povezivanja prijemnika sa TerraSyncom idite na: Status/Receiver

Trimble Marine i Construction GNSS prijemnici

Za provjeru modela, serijskog broja i verzije softvera, spojite se na web sučelje prijemnika i u Izborniku s lijeve strane idite na Firmware.


Što je WNRO?

Od svog lansiranja, GPS sateliti prenose signale koji koriste 10-bitni binarni brojač kako bi predstavili GPS Week Number, ključni dio podataka o datumu i vremenu. Svakih 19,7 godina ovaj brojač doseže svoj limit i vraća se na nulu. WNRO zahtijeva posebno testiranje i provjeru valjanosti pomoću simulacijskih tehnika kako bi se osiguralo ispravno upravljanje GPS prijemnicima. Mogu se pojaviti pogreške u GPS prijemniku koji nema kompatibilan firmware.

Prvi GPS WNRO dogodio se 1999. godine i sada se približavamo drugom WNRO-u, koji će se dogoditi 6. travnja 2019.

Više informacija o WNRO možete pogledati ovdje.


  • Podijeli sadržaj: