Koji dron odabrati: VTOL ili fixed-wing?

Koji dron odabrati: VTOL ili fixed-wing?

Usporedba VTOL i fixed wing bespilotnih zrakoplova

VTOL (Vertical Takeoff and Landing) i fixed-wing bespilotni zrakoplovi su dva različita tipa bespilotnih letjelica s različitim karakteristikama i namjenama. Evo kratke usporedbe:

 1. Način polijetanja i slijetanja:

  • VTOL: mogu vertikalno uzlijetati i slijetati, što znači da im nije potrebna klasična sletna staza. Mogu jednostavno uzletjeti i sletjeti s mjesta, što ih čini fleksibilnima za upotrebu na različitim terenima.
  • Fixed-wing: zahtijevaju klasičnu poletnu i sletnu stazu. Oni koriste princip aerodinamičkog dizajna krila za generiranje potrebne nosivosti tijekom leta.
 2. Stabilnost i učinkovitost leta:

  • VTOL: obično imaju veću sposobnost manevriranja i stabilnosti tijekom leta zbog mogućnosti promjene smjera leta brže i fleksibilnije. Međutim, njihova učinkovitost leta može biti nešto niža u usporedbi s fixed-wing zrakoplovima.
  • Fixed-wing: obično imaju bolju učinkovitost leta, dulji doseg i veću brzinu u usporedbi s VTOL zrakoplovima. Njihov aerodinamički dizajn omogućuje dulje vrijeme u zraku i učinkovitiju potrošnju goriva.
 3. Namjena i primjena:

  • VTOL: često se koriste u urbanom okruženju za inspekciju infrastrukture, nadzor i slične svrhe. Također su korisni u hitnim slučajevima ili operacijama spašavanja gdje je potrebna brza reakcija.
  • Fixed-wing: obično se koriste za duže misije, kao što su geodetsko kartiranje, fotogrametrija, praćenje i nadzor velikih područja. Oni su idealni za dulje letove i zahtjevne operacije gdje je potrebna velika brzina i stabilnost.
 4. Složenost operacija:

  • VTOL: obično zahtijevaju manje infrastrukture i prostora za operacije u usporedbi s fixed-wing zrakoplovima. Također, njihova vertikalna sposobnost slijetanja i uzlijetanja olakšava operacije na ograničenim ili nepristupačnim terenima.
  • Fixed-wing: zahtijevaju duže staze za polijetanje i slijetanje. Njihove operacije mogu biti složenije i zahtijevaju više prostora za siguran let.

U konačnici, odabir između VTOL i fixed-wing bespilotnih zrakoplova ovisi o konkretnim potrebama i zahtjevima vaše specifične misije. Važno je pažljivo procijeniti svoje specifične potrebe, ciljeve misije i operativne uvjete kako biste odabrali bespilotni zrakoplov koji najbolje odgovara Vašim zahtjevima. U nekim slučajevima, kombinacija VTOL i fixed-wing bespilotnih zrakoplova može biti optimalno rješenje za različite vrste misija.

AgEagle (fixed-wing) i Quantum-Systems (VTOL) dronovi iz naše ponude su prvi dronovi u EU koji su certificirani od strane EASA-e s C2 i C3 certifikatima. Više o tome pročitajte ovdje.

Snimka webinara

Pogledajte snimku webinara u kojem smo napravili kratku usporedbu VTOL i fixed wing bespilotnih zrakoplova.

Pokrili smo prednosti i nedostatke obje platforme za mapiranje u vjetrovitim uvjetima, vremenu leta i pokrivenosti, sigurnosti slijetanja i dobivanje odobrenja nadležnih tijela za let. Uz nekoliko senseFly stručnjaka, na webinaru je sudjelovao i Nenad Smolčak, te s Vama podijelio neke često zanemarene detalje.

SNIMKA WEBINARA >


 • Podijeli sadržaj: