Trimble R12i GNSS prijemnik

Trimble R12i GNSS prijemnik

Trimble R12i je jedan od najnaprednijih GNSS prijemnika dostupnih na tržištu i namijenjen je profesionalnim geodetima, inženjerima i drugim korisnicima koji zahtijevaju izuzetno precizno pozicioniranje i prikupljanje geodetskih podataka. Trimble R12i GNSS prijemnik i dalje predstavlja najbolji GNSS prijemnik dizajniran za efikasniji rad. Ovaj GNSS prijemnik s Trimble ProPoint™ GNSS tehnologijom nudi neusporedive GNSS performanse, brzinu i točnost, što rezultira povećanjem produktivnosti.

Unaprijeđene performanse u zahtjevnim GNSS uvjetima i robusna kompenzacija nagiba, zasnovana na IMU (Inertial Measuring Unit), omogućuju brže mjerenje bez potrebe za horizontiranjem libele štapa.

Ključne značajke Trimble R12i GNSS prijemnika

Evo pregleda nekih ključnih značajki Trimble R12i GNSS prijemnika

 1. Višestruki GNSS sustavi: R12i podržava više satelitskih sustava, uključujući GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou i QZSS. Ova višesatelitska podrška omogućuje bolje praćenje i prikupljanje podataka, čak i u teškim okruženjima s ograničenom vidljivošću neba.
 2. Visoka preciznost: R12i pruža iznimno visoku preciznost pozicioniranja. Pomoću Trimble-ove tehnologije Trimble ProPoint™, R12i postiže vrhunsku preciznost i pouzdanost mjerenja, čak i u zahtjevnim uvjetima. Ovaj GNSS prijemnik je posebno koristan za aplikacije koje zahtijevaju visoku točnost, poput geodetskih mjerenja, kartiranja terena i kontrolne mreže.
 3. Trimble SurePoint™ tehnologija: R12i je opremljen Trimble SurePoint™ tehnologijom koja omogućuje brzo i precizno niveliranje prijemnika na štapu ili stativu. Ova tehnologija pomaže geodetima u postizanju optimalnog položaja prijemnika i poboljšava produktivnost na terenu.
 4. Trimble CenterPoint® RTX korekcije: R12i podržava Trimble CenterPoint RTX (Real-Time eXtended) korekcije. Ove korekcije pružaju iznimno precizne RTK (Real-Time Kinematic) korekcije bez potrebe za lokalnom baznom stanicom ili internetskom vezom. To omogućuje geodetima da brzo i jednostavno postignu visoku preciznost mjerenja na terenu.
 5. Povezivost i fleksibilnost: R12i ima ugrađeni Bluetooth i Wi-Fi modul koji omogućuje jednostavno povezivanje s drugim uređajima. Ova povezivost olakšava prijenos podataka između prijemnika i drugih uređaja te omogućuje jednostavnu integraciju s drugim softverskim aplikacijama.

 

Što je Trimble ProPoint™ GNSS tehnologija?

Trimble R12i GNSS prijemnik koristi revolucionarnu Trimble ProPoint™ GNSS tehnologiju koja omogućuje znatno poboljšanje točnosti i u uvjetima izazovnim za GNSS, kao što su urbana ili šumovita područja.

Trimble ProPoint™ GNSS tehnologija poboljšava RTK performanse uz povećanu točnost, pouzdanost i produktivnost i u vrlo zahtjevnim GNSS okruženjima.

Optimalan pristup upravljanja GNSS signalima omogućuje precizno pozicioniranje pomoću bilo koje kombinacije GNSS konstelacija, a napredno Noise modeliranje i integrirana Jamming zaštita osiguravaju pouzdan rad i u zahtjevnim RF okruženjima. Napredni algoritmi za obradu signala omogućuju uklanjanje smetnji i dobivanje preciznih pozicija na mjestima gdje je nemoguće korištenje drugih uređaja.

Trimble TIP tehnologija

Trimble® TIP™ (Trimble Inertial Platform) tehnologija omogućuje preciznu kompenzaciju nagiba do 30° pomoću ugrađenog IMU-a.

Bilo koji IMU podložan je pogreškama koje mogu utjecati na točnost pozicioniranja ako nisu na vrijeme otkrivene. Funkcija automatskog praćenja integriteta IMU-a ugrađena u Trimble TIP tehnologiju jamči brzo otkrivanje bilo koje pogreške u IMU-u koja može utjecati na točnost pozicioniranja.

Trimble R12i GNSS prijemnik – 30% bolje performanse u izazovnim okruženjima

U direktnom usporednom testiranju s Trimble R10-2 u izazovnim GNSS okruženjima, kao što su blizina krošnji i zgrada, Trimble R12i pokazao je barem 30% bolji učinak u različitim čimbenicima, uključujući vrijeme za postizanje točnosti, točnost položaja i pouzdanost mjerenja.

Testiranje Trimble R12i GNSS prijemnika u neoptimalnim uvjetima

U sklopu našeg istraživanja, odlučili smo provesti testiranje Trimble R12i GNSS prijemnika u zahtjevnim uvjetima kako bismo bolje razumjeli njegovu izvedbu. Testiranje je provedeno u Stupničkoj šumi u ožujku 2022. godine, prije nego što se šuma razlistala u proljeće. Korišten je RTK bez kompenzacije nagiba, spajanjem na CROPOSS VPPS, a epoha snimanja je bila 5s.

Uzorak za testiranje sastojao se od 15 točaka čije su pozicije određene 1″ totalnom stanicom. Koordinate stajališta totalne stanice određene su presjekom natrag na dvije točke određene RTK metodom s epohom 30s, koje su se nalazile izvan šume u GNSS optimalnim uvjetima.

Analiza rezultata mjerenja Trimble R12i GNSS prijemnika u šumi

Od 15 točaka iz zadanog uzorka, na kojima se čekalo zadovoljavajuće rješenje do 3 minute, snimljeno je njih 13​. Usporedbom rezultata dobivenih totalnom stanicom ispostavilo se da je od tih 13 snimljenih točaka:​

 • 9 točaka s položajnim odstupanjem < 2cm​
 • Maksimalno položajno odstupanje → 4.7cm
 • 10 točaka s visinskim odstupanjem < 2cm
 • Maksimalno visinsko odstupanje → 5.2cm
 • Prosječno vrijeme do zadovoljavajuće točnosti → 35s

Većina točaka je snimljena s iznimnom preciznošću u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Osim toga, njegova sposobnost praćenja signala i u uvjetima s ograničenim vidikom na nebo bila je impresivna. Ovo su izvanredni rezultati s obzirom na izazovne uvjete u šumi. Jedna od ključnih značajki R12i prijemnika koja je doprinijela ovim izvrsnim rezultatima je njegova sposobnost izbjegavanja multi-path efekta. Multi-path često može biti problem u šumskim okruženjima. To omogućuje korisnicima da dobiju visoko precizne podatke čak i u prisutnosti refleksija signala od okolnih objekata.

Za brže postizanje preciznih rezultata kod zahtjevnih mjerenja, preporučujemo isključivanje kompenzacije nagiba i korištenje tronožca za veću stabilnost prijamnika.

Pogledajte kako je izgledalo testiranje Trimble R12i GNSS prijemnika na našem YouTube kanalu.

Točan, pouzdan i produktivan GNSS prijemnik

Rezultati naših testiranja pokazuju kako je Trimble R12i najbolji GNSS prijemnik za rad u zahtjevnijim uvjetima, s preciznim procjenama pogrešaka u stvarnom vremenu. Trimble ProPoint „engine“ za pozicioniranje pokazuje nenadmašne performanse u teškim uvjetima. Korištenje kompenzacije nagiba dodatno smanjuje vrijeme utrošeno na terenu, a Trimble RTX satelitska korekcija omogućuje rad i u područjima bez Internet signala.

Trimble R12i je vrhunski GNSS prijemnik koji kombinira visoku preciznost, napredne značajke i pouzdanost. Kontaktirajte nas kako biste dobili dodatne informacije o specifičnim funkcionalnostima i mogućnostima koje najbolje odgovaraju Vašim potrebama. Rezervirajte svoj termin kako biste osobno mogli testirati Trimble R12i i uvjeriti se u njegove nenadmašne performanse.

VIŠE INFORMACIJA ›

Osim R12i, Trimble proizvodi i Trimble R780 i Trimble R580 GNSS prijemnike, kao i Trimble Catalyst, digitalni GNSS baziran na pretplati.

Podijeli sadržaj:


 • Podijeli sadržaj: